Stap 1 van 2

50%
 • Start direct uw aanvraag

  Check direct of u in aanmerking komt door de twee vragen hieronder te beantwoorden. Komt u in aanmerking? Dan nemen we binnen 48 uur contact met u op om de mogelijkheden op maat te bespreken.
 • Snel een voorstel
  Zeer
  flexibel
  Eenvoudige aanvraag

Wenst u meer informatie over de snelheid van de aanvraagprocedure of ons acceptatiebeleid? Klik dan hier

Betalingsvoorwaarden

De betalingsvoorwaarden worden altijd vastgelegd in de algemene voorwaarden van een onderneming. Op het moment dat een overeenkomst wordt aangegaan, is het belangrijk om een goede algemene voorwaarden op te stellen. Hieronder wordt uitgelegd hoe het samenstelling van (goede) betalingsvoorwaarden in zijn werk gaat en wat hierbij de wettelijke verplichtingen zijn.

Wettelijke verplichte algemene voorwaarden

Er zijn een aantal algemene voorwaarden die wettelijk verplicht zijn. Zo is het zo dat wanneer een onderneming zelf geen algemene voorwaarden opstelt, de wettelijk bepaalde algemene voorwaarden automatisch gelden. Daar staat bijvoorbeeld in dat de wettelijk verplichte betaaltermijn vastgesteld is op 30 dagen. Wanneer er dus geen afspraken zijn gemaakt over de betaaltermijn, dan behoren alle openstaande facturen binnen 30 dagen te zijn betaald. Bij uitzondering wordt dit verlengd naar maximaal 60 dagen.

Afwijken van wettelijk verplichte algemene voorwaarden

Er is een mogelijkheid om af te wijken van de wettelijk verplichte algemene voorwaarden. Hierbij zijn wel twee voorwaarden waaraan voldoen hoort te worden. Deze zijn:

 1. De betalingsvoorwaarden moeten voor iedereen bekend zijn. Beide partijen (de klanten) horen hier dus vanaf te weten
 2. De betalingsvoorwaarden mogen geen nadelige gevolgen hebben voor de bedrijfsuitvoering.

3 tips om de betalingsvoorwaarden op te stellen

Controleer de betaalstromen

Belangrijk voor een ondernemer is om te weten hoe de betaalstromen verlopen. Zo kan het voorkomen dat u als ondernemer al uw facturen binnen 30 dagen betaald, terwijl uw klanten pas gemiddeld gezien na 60 dagen betalen. Hierdoor kan het voorkomen dat u in een financiële spagaat beland. Er ontstaat namelijk een gat van 30 dagen, die uit eigen kas opgevangen moet worden. Dit is ook wel buffer te noemen. Niet iedere ondernemer beschikt over de zogeheten buffer. Hierdoor is het belangrijk dat beide stromen nauwkeurig op elkaar aansluiten, waardoor het gat minder groot zal worden. Een andere optie om het gat te verkleinen is om de onderneming te laten financieren middels factoring. Bij factoring worden een deel van de openstaande facturen voorgefinancierd door een factoringmaatschappij.

Wat doen de concurrenten

Verder is het tactisch slim om de bekijken wat voor een betaaltermijn de concurrenten hanteren. Wanneer zij een betaaltermijn van gemiddeld 30 dagen hanteren, is het niet tactisch om zelf een betaaltermijn van 60 dagen te hanteren. Andersom zou het een handige zet kunnen zijn en heeft u een Unique Selling Point (USP). Bekijk daarom goed wat de concurrenten doen en speel hierop in.

Algemene voorwaarden van de klanten

Iedere onderneming heeft een eigen opgestelde algemene voorwaarden. Bedenk daarom goed dat uw eigen onderneming niet de enige is met algemene voorwaarden, maar dat de klanten deze ook hebben. Welke algemene voorwaarden u dan gebruikt bij het aangaan van een zakelijke relatie is verschillend. Het is vanzelfsprekend dat er via samenspraak een overeenkomst ontwikkeld wordt waar beide partijen tevreden mee zijn. Mocht er niets uitgekomen zijn bij het samenstellen van de overeenkomst, of is er überhaupt geen overleg geweest, dan gelden de algemene voorwaarden van de onderneming die het goed aanbied. Zorg daarom dan ook dat de algemene voorwaarden bij de klant duidelijk zijn op voorhand en bij u de algemene voorwaarden van de klant duidelijk zijn, zodat voor beide partijen er geen onverwachte zaken gebeuren.

Lenen bij Atlantis Financiers

Atlantis Financiers is een ervaren financier voor het MKB. U bent niet zomaar een klant en wij zijn niet zomaar een financier. Onze professionals op financieel vlak beoordelen uw onderneming niet alleen op cijfers, maar ook op toekomstperspectieven. Zo onderscheiden wij ons van andere financiers.

Atlantis Financiers biedt u drie verschillende vormen van factoring aan. Wij beschikken over Traditionele Factoring, American Factoring en Reverse Factoring. Ook bieden wij Impuls Krediet aan, wat in sommige punten gelijk is aan factoring. Mocht u interesse hebben in factoring of een andere financieringsvorm, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze adviseur, of vrijblijvend een offerte aanvragen.