Stap 1 van 2

50%
  • Start direct uw aanvraag

    Check direct of u in aanmerking komt door de twee vragen hieronder te beantwoorden. Komt u in aanmerking? Dan nemen we binnen 48 uur contact met u op om de mogelijkheden op maat te bespreken.
  • Snel een voorstel
    Zeer
    flexibel
    Eenvoudige aanvraag

Wenst u meer informatie over de snelheid van de aanvraagprocedure of ons acceptatiebeleid? Klik dan hier

Cashflow verbeteren in vier stappen

Cashflow is de hoeveelheid liquide middelen die een onderneming tot beschikking heeft. Wanneer een ondernemer een goede cashflow heeft, zal hij ook in staat zijn om alle leveranciers en werknemers te betalen. Verder kan er met een goede cashflow investeringen gedaan worden voor de groei van een onderneming. Helaas komt het tegenwoordig vaak voor dat debiteuren de betaaltermijn overschrijden. Ook kan het zijn dat er voor een langere periode niet veel opdrachten binnen komen. Hierdoor kan de cashflow verslechteren, waardoor een onderneming niet in staat is bepaalde goederen te kopen, leveranciers te betalen of nieuwe grote opdrachten aan te nemen. Hieronder wordt uitgelegd hoe u ervoor kan zorgen om uw cashflow te vergroten en daarbij uw onderneming kan laten groeien.

Stap 1 Verkorten van de betaaltermijn

Een goede manier om de cashflow te laten verbeteren is het verkorten van de betaaltermijn van de debiteuren. Hierbij is het belangrijk dat de ondernemer zelfs ervoor zorgt dat de zaken van zijn kant goed geregeld zijn. Zo moeten facturen goed en snel opgeleverd worden. Als vanaf deze kant alle zaken op orde zijn, kan er gekeken worden naar het verkorten van de betaaltermijn. Het is hierbij handig om een goede relatie met de klant te hebben, zodat er een grotere kans ontstaat met het akkoord gaan met het verkorten van de betaaltermijn of het (gedeeltelijk) vooruitbetalen van de facturen. Zorg hierbij dat alle afspraken op papier staan, zodat er geen misverstanden mogelijk zijn over de gemaakte afspraken. Wanneer dit alles gelukt is, zal het geld eerder in kas zitten en groeit daarbij uw cashflow.

Stap 2 Debiteurenbeheer

Als ondernemer wordt er veel tijd besteed aan het debiteurenbeheer. Het debiteurenbeheer is het bijhouden van de debiteuren op het gebied van betalingen van de facturen. Het is daarbij ook belangrijk dat er constant in de gaten wordt gehouden of de openstaande facturen wel betaald worden. Als dit niet zo blikt te zijn, moet er actie ondernomen worden. Dit kan in de vorm van, telefoneren of mailtjes sturen ter herinnering of middels een aanmaning. Om het debiteurenbeheer makkelijker te maken is het slim een goed overzicht te hebben over de openstaande facturen van alle debiteuren. Wanneer het debiteurenbeheer dus goed op orde is, is het makkelijker herinneringen te sturen en daarbij mogelijk eerder de betaling te ontvangen van de debiteuren.

Stap 3 Voorspel de inkomsten en uitgaven

Een andere tip voor het verbeteren van de cashflow is het gebruiken van een prognose over het jaar. Daarbij wordt getracht een prognose te maken over de goede en minder goede periodes van een jaar. Zorg daarbij dat er geregeld geëvalueerd wordt over de stand van zaken. Als de voorspelling negatief uitvalt, moet hiervoor wel snel een oplossing komen namelijk. Door het in kaart brengen van de voorspelde periodes, is het mogelijk de begroting aan te passen aan de periode. Zo is er beschikking tot een reserve voor de mindere periodes en is er een kleinere kans op problemen met de cashflow.

Stap 4 Factoring

Een snelle eenvoudige manier om de cashflow te vergroten is gebruik te maken van factoring. Bij een financiering middels factoring wordt direct een percentage van de openstaande factuur voorgefinancierd door een factoringmaatschappij. Dit wordt doorgaans binnen twee werkdagen na verzenden van de factuur voltooid. De cashflow wordt daardoor direct groter, waardoor er sneller nieuwe investeringen gedaan kunnen worden ten behoeve van de groei van de onderneming. Zorgen over de betaaltermijn van de debiteur is dan ook niet meer noodzakelijk, doordat het geld al uitgekeerd is. Factoringmaatschappijen nemen vaak het debiteurenbeheer over, waardoor er extra tijd vrij komt voor het verder ontwikkelen van een onderneming. Ook het faillissementrisico wordt geregeld gedekt door een factoringmaatschappij.

Dit zijn vier stappen die mogelijk de cashflow kunnen doen verbeteren.

Lenen bij Atlantis Financiers

Atlantis Financiers is een ervaren financier voor het MKB. U bent niet zomaar een klant en wij zijn niet zomaar een financier. Onze professionals op financieel vlak beoordelen uw onderneming niet alleen op cijfers, maar ook op toekomstperspectieven. Zo onderscheiden wij ons van andere financiers.

Atlantis Financiers biedt u drie verschillende vormen van factoring aan. Wij beschikken over Traditionele Factoring, American Factoring en Reverse Factoring. Ook bieden wij Impuls Krediet aan, wat in sommige punten gelijk is aan factoring. Mocht u interesse hebben in factoring of een andere financieringsvorm, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze adviseur, of vrijblijvend een offerte aanvragen.