Stap 1 van 2

50%
  • Start direct uw aanvraag

    Check direct of u in aanmerking komt door de twee vragen hieronder te beantwoorden. Komt u in aanmerking? Dan nemen we binnen 48 uur contact met u op om de mogelijkheden op maat te bespreken.
  • Snel een voorstel
    Zeer
    flexibel
    Eenvoudige aanvraag

Wenst u meer informatie over de snelheid van de aanvraagprocedure of ons acceptatiebeleid? Klik dan hier

Zakelijk betaalgedrag verslechtert

In het artikel van Graydon (7 mei 2019) wordt verteld dat voor het eerst in zes jaar het zakelijke betaalgedrag verslechterd is ten opzichte van een jaar eerder. Vergelijken met het eerste kwartaal van 2018 worden facturen nu na 39,9 dagen voldaan, wat 0,7 dagen langer is. Vergeleken met een kwartaal eerder is het betaalgedrag wel lichtelijk verbeterd. Een kwartaal eerder was dit namelijk 40,0 dagen. Deze cijfers komen voort uit de nieuwste Barometer Betaalgedrag van Graydon.

Kleine verbetering

Vanaf het eerste kwartaal van 2018 werd er door Graydon een verslechtering van het zakelijk betaalgedrag geconstateerd. Echter is deze verslechtering in de laatste drie maanden van 2018 omgeslagen in een verbetering. Deze verbetering zet zich in 2019 voorzichtig door. Of dit in heel 2019 voortgezet wordt, is nog niet zeker. Dit komt omdat in de afgelopen drie jaar in et eerste kwartaal alle facturen het snelst betaald werden. Het zou dus kunnen dat in de komende kwartalen de betaalsnelheid weer verslechterd.  Staatssecretaris Mona Keijzer heeft in elk geval aangegeven bij een verslechtering de betaalcondities voor het MKB aan te willen scherpen.

Snelste betaling door Horeca, Transport en Logistiek nog steeds het langzaamst

De Graydon Barometer Betaalgedrag heeft ook nog gekeken naar het betaalgedrag op sectorniveau. Hierbij komt naar voren dat de horecasector opnieuw de snelst betalende sector is in Nederland. De horecasector betaalt gemiddeld na 38,5 dagen de openstaande facturen. Vergeleken met afgelopen jaar is dit echter wel een verslechtering van 1,5 dag. De (semi) overheid staat op een tweede plek met het betalen van de facturen na gemiddeld 38,6 dagen. Dit is een verbetering in vergelijking met het afgelopen jaar (39 dagen). Hierna volgt de Landbouw en Visserij die de facturen gemiddeld gezien betalen na 39 dagen. Dit is een verslechtering van 1,5 dag vergeleken met het afgelopen jaar.

De Transport en Logistieksector is net als afgelopen jaar het langzaamst in het betalen van de facturen. Net als in het eerste kwartaal van 2018 doen zij er gemiddeld 42,6 dagen over om de facturen te betalen. Leasebedrijven en de IT & Communicatiesector behoren wederom tot de slechtst betalende sectoren. Zij betalen respectievelijk gemiddeld pas na 42,4 en na 41,6 dagen de facturen. Een opvallende sector is de Vastgoedsector. Hier werden in het eerste kwartaal van 2018 de facturen gemiddeld na 36,1 dagen betaald, maar in 2019 is dit verslechterd naar 40,7 dagen.

Zakelijk betaalgedrag per provincie

Als er gekeken wordt op provincieniveau komt er naar voren dat er in de top drie van snelst betalende provincies dezelfde drie provincies staan. Echter zijn de nummer een en twee van plek gewisseld. Hierdoor staat in het eerste kwartaal van 2019 Friesland op de eerste plaats met het betalen van facturen na gemiddeld 38,4 dagen. Op de tweede plaatst staat Zeeland met gemiddeld 38,9 dagen (dit is een kleine verslechtering van 0,7 dagen). Op nummer drie staat Gelderland met gemiddeld 39,3 dagen. Hierbij is wel een daling van 0,5 dagen vergeleken met afgelopen jaar.

Flevoland blijft weer de provincie die het traagst betaald van alle provincies. Vergeleken afgelopen jaar is er een verslechtering van 1,3 dagen, wat betekent dat er gemiddeld na 41,3 dagen betaald wordt. Zuid-Holland staat op de tweede plaats van traagst betalende provincies met een betaling na gemiddeld 40,5 dagen. Limburg staat hierbij op een derde plek met een gemiddelde van 40,3 dagen. Beide provincies hadden in het eerste kwartaal van 2018 een betaling na gemiddeld 39,5 dagen.